Workshop Klankklaarheid

( mindful zingen )

Zowel mindfulness als zelfcompassie bieden een goede mogelijkheid in contact te komen met dat wat er in ons leeft en speelt. Daarbij aanwezig zijn met onze aandacht, zonder oordeel, werkt verruimend en verzachtend.
Een volgende stap kan zijn dat we expressie willen geven aan dat wat er in ons leeft en speelt. In deze workshop doen we dat met onze stem. Om het naar buiten, naar anderen te communiceren, maar ook om door middel van onze stem, door het geven van klank als het ware ons innerlijk (gevoelsleven) te masseren én te verlichten !

Dit is in ieder geval hoe ikzelf het werken met zang/klank ervaar. Verruimend, verzachtend, bevrijdend, gelukkig makend en helend.

Maar ook ik ben ooit begonnen met de eerste stap : erkennen dat er een diep verlangen bestaat in mij om te zingen, maar dat ik dat absoluut niet durfde. Doodsbang voor afwijzing en kritiek.

Dat heeft me uiteindelijk niet tegengehouden om in een veilige omgeving, onder goede begeleiding, maar eens te gaan onderzoeken wat er gebeurde als ik tóch ging zingen : Nou, al heel snel bleek het verzachtende, verruimende, bevrijdende, gelukkig makende en helende ervan.
Ook bleek ik er niets voor te hoeven kúnnen, het was wel van belang dat ik me liet leiden door mijn verlangen en het ging DOEN.

Met trots en enthousiasme bied ik nu, jaren nadat ikzelf op dit heilzame pad van zang en klank terecht ben gekomen én de opleiding tot Stembevrijder bij Jan Kortie heb gevolgd, de workshop – Klankklaarheid – aan.

En daarin gaan we eerst maar eens heel ontspannen onze stem (leren) gebruiken, en het oordeel over hoe het zou moeten klinken loslaten. Ik zal je daarin begeleiden met liefde en humor.